Politieke partijen hebben de zzp-er ontdekt

In de NRC van dinsdag 1 juni 2010 stond op de economiepagina (pagina 13) een artikel in de serie over de portemonnee van de kiezer, met als titel “Sociale zekerheid op de helling”.

Daarin staat ondermeer dat een aantal politieke partijen (PvdA, Christen Unie, SP, Groen Links, VVD en D66) de zzp-er hebben ‘ontdekt’ en hun wettelijke positie m.b.t. arbeidsongeschiktheid en pensioen wil verbeteren.

Onder de groep die gemakshalve als ZZP-er wordt aangemerkt, zitten mensen met zeer uiteenlopende expertisegebieden, achtergronden en motivatie.

Je kunt en mag een vrachtwagenchauffeur (eigen rijder) of zzp-metselaar niet vergelijken met de zelfstandig gevestigde kenniswerker.

Je kunt en mag ook de professionele interimmanager, die er bewust voor gekozen heeft om vanuit een zelfstandige en onafhankelijke positie tijdelijk in een onderneming werkzaam te zijn, niet vergelijken met iemand die vanuit een (dreigende) ww-situatie (en dus vanuit een negatief scenario) voor het zelfstandig ondernemerschap heeft gekozen, maar die de eerste de beste baan die hem wordt aangeboden en die bij zijn/haar kennis en ervaring past, graag accepteert.

Ik behoor tot de groep, die er jaren geleden reeds voor gekozen heeft om zich als zelfstandig gevestigd interimmanager op de markt te positioneren. Wij regelen zelf onze pensioenvoorziening en verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid. Als wij geen opdrachten hebben, doen we geen beroep op de WW en als we arbeidsongeschikt worden, doen we geen beroep op de ZW of WAO.

Daar hebben we welbewust en weloverwogen voor gekozen; dat hebben we zelf geregeld en dat willen we graag zo houden.

Als politieke partijen wat willen regelen voor de zzp-er, laten ze zich dan vooraf goed informeren, hoe de groep zzp-ers is samengesteld en wat de behoeftes van de diverse deelgroepen zijn.

Jan de Bes rm  —  Zelfstandig gevestigd interimmanager sinds 1993

Advertenties
Published in: on 3 juni 2010 at 7:29 am  Comments (1)  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://rhebes.wordpress.com/2010/06/03/politieke-partijen-hebben-de-zzp-er-ontdekt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentPlaats een reactie

  1. Hallo Jan,

    Ben al jaren vennoot in een vof en hik aan tegen de hoge kosten van o.a. arbeidsongeschiktheidsverzekering. Begrijp ik nu goed dat WW, ZW en AOW ook open staan voor zzp’ers als jij en ik? Ben benieuwd hoe je dat voor elkaar hebt.

    Hoor het graag, groeten, Henk


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: