Voorbij Kopenhagen – kansen of bedreigingen

Op maandagavond 14 december heb ik naar de uitzending “Voorbij Kopenhagen” op Nederland 2 gekeken (20.25 uur; NCRV/VPRO). De toelichting op het programma luidde als volgt:  “Hoe kunnen burgers zelf een vermindering van de CO2 uitstoot afdwingen als de politici er in Kopenhagen wederom niet in slagen tot een klimaatakkoord te komen? Rond deze vraag draait een 80 minuten durend themaprogramma van ‘VPRO Tegenlicht’ en ‘NRCV Netwerk’ met in de studio een politicus, een wetenschapper en ondernemer. Verder met reportages van over de hele wereld.

Zo wordt in de drie werelddelen met de hoogste CO2 uitstoot (VS, EU en China) het dagelijks leven getoond van hen die anno 2009 al zo klimaatvriendelijk mogelijk proberen te leven. Van het eerste eco-kampement in Arizona via een ecodorp in Zuid-Duitsland naar een miljoenen ecocity in China. Hoe moeilijk is het eigenlijk groen te leven? En welk politieke systeem is het meest geschikt voor een duurzamer wereld? De basis-democratie van de groene communities en burgeriniatieven, of de eco-dictatuur zoals in China? De Amerikaanse econoom en energiedeskundige Jeremy Rifkin pleit in het programma voor ‘een derde Industriële (eco)Revolutie’  die volgens hem op stedelijk niveau moet beginnen. Sinds kort adviseert hij de provincie Utrecht die voor 2040 alle huizen klimaatneutraal gaat maken.

En hoe zit het met de potentiële maar nog weinig gebruikte macht van de burgers om een meer duurzame politiek af te dwingen. En wat kunnen als individuele Nederlanders zelf doen? Tot welke concessies en gewoonte veranderingen zijn we eigenlijk zelf bereid? Verder de uitkomsten van een, speciaal voor dit programma uitgevoerd, groot onderzoek onder de Nederlandse bevolking naar deze vraag.”

Kansen

Volgens mij worden vanuit ondernemersstandpunt de komende tijd actueel:

  1. De zelfstandig gevestigd ondernemers kunnen de komende jaren geld verdienen met duurzaamheid. Niet alleen de fabrikanten en installateurs, maar ook de consultants.
  2. Over ca. 10 jaar gaat de overheid alleen nog maar duurzaam inkopen. Dat gaat per jaar om vele miljarden. Als we op de langere termijn de overheid als klant willen behouden, zullen we daarop voorbereid moeten doen.

Ik ben benieuwd of en zo ja hoe mijn collega’s met dit onderwerp omgaan. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Advertenties
Published in: on 14 december 2009 at 9:08 pm  Geef een reactie  
Tags: , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://rhebes.wordpress.com/2009/12/14/voorbij-kopenhagen-kansen-of-bedreigingen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: